PRIVACY POLICY

QUICK GUIDE TO CONTENTS:

  1. WHAT IS THE PURPOSE OF THIS POLICY?
  2. WHAT TYPES OF PERSONAL DATA WILL BE COLLECTED?
  3. HOW DO WE COLLECT PERSONAL DATA?
  4. HOW WILL PERSONAL DATA BE USED?
  5. WILL PERSONAL DATA BE TRANSFERRED OUTSIDE MALAYSIA?
  6. HOW WILL PERSONAL DATA BE STORED?
  7. HOW LONG WILL PERSONAL DATA BE RETAINED?
  8. WHO WILL PERSONAL DATA BE SHARED WITH?
  9. HOW CAN I EXERCISE MY RIGHTS?
  10. HOW TO CONTACT US?
  11. ACCURACY OF DATA
  12. REVISION TO THIS POLICY

1. WHAT IS THE PURPOSE OF THIS POLICY?

This Privacy Policy (“Policy”) describes the practices and responsibilities of SANOFI-AVENTIS (MALAYSIA) SDN BHD and its affiliates (“Sanofi”, “we”, “us”, or “our”) on the collection, use, disclosure, processing and transfer of personal data relating to persons with whom Sanofi has dealings, including without limitation, patients, customers, individuals who request information about our products and services, healthcare professionals, users, online visitors or members of our affiliated or related websites, social media sites, digital tools, online resources, mobile devices, applications and various other platforms (“Site(s)”), in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 of Malaysia and all laws and regulations applicable to the protection of your personal data ("Applicable Laws") and this Policy. In certain circumstances, specific data protection information notices and/or consent forms will, if necessary, be communicated to you regarding specific situations where Sanofi may process your personal data, and describe in more detail how your personal data will be processed in relation with the processing in question.

BY ACCESSING THE SITES, PROVIDING YOUR PERSONAL DATA TO US AND/OR ALLOWING OUR COLLECTION OF YOUR PERSONAL DATA, YOU CONFIRM THAT YOU HAVE READ, UNDERSTOOD AND AGREED TO THE TERMS AND CONDITIONS AS PROVIDED HEREIN AND YOU CONSENT TO THE COLLECTION, USE, DISCLOSURE, PROCESSING AND/OR TRANSFER OF YOUR PERSONAL DATA WHICH HAS BEEN OR WILL BE RECEIVED OR COLLECTED BY SANOFI IN THE MANNER AND FOR THE PURPOSES DESCRIBED IN THIS POLICY.

In the event of any conflict, inconsistency or ambiguity between the English text of this Policy and other language translation thereof, the English text shall prevail. Unless otherwise defined, the definitions in the Terms of use will apply to this Notice.

2. WHAT PERSONAL DATA MAY BE COLLECTED?

Personal data means any information relating to an individual, which enables the identification of such individual, whether directly or indirectly, as defined by Applicable Laws. Depending on your interaction with us, we may collect the following categories of personal data:

  • Identity data, which includes name, username or similar identifier, social media usernames, title, date of birth, age, gender, race and ethnicity, photographs, and audio and visual recordings.
  • Contact data, which includes address, email, and telephone and mobile phone numbers.
  • Professional data, which includes job title, place of work, employment history, education, work address, areas of practice and specialties.
  • Financial data, which includes bank account and payment card details.
  • Transaction data, which includes details about payments to and from you, pursuant to our engagement of your services, and other details of products and services you have purchased from us, including customer account numbers.
  • Technical data, which includes internet protocol (IP) address, your login data, browser type and version, time zone setting and location, browser plug-in types and versions, operating system and platform, and other technology on the devices you use to access the Sites.
  • Profile data, which includes your username and password, purchases or orders made by you, and your interests, preferences, feedback and survey responses.
  • Usage data, which includes information about how you use the Sites, products and services.
  • Health data, which includes information about your health, diseases you may have, medicines you may be taking, adverse effects you may have experienced, and genetic and biometric data.
  • Beliefs and interests data, which includes details about your religious or philosophical beliefs, political opinions, hobbies and interests.
  • Marketing and communications data, which includes your preferences for receiving marketing communication from us and our third parties and your communication preferences.

Where indicated, it is obligatory to provide your personal data to us to enable us to process your data in relation to specific Purposes (defined hereunder). Should you decline to provide such obligatory personal data, we may not be able to engage with you, including to communicate with you or provide you with the information you require.

3. HOW DO WE COLLECT PERSONAL DATA?

Sanofi collects and processes personal data either through its employees or authorized third parties acting on our behalf. Apart from personal data you have provided to us or allowed us to collect as set out in this Site, Sanofi may collect and process your personal data from different sources:

  1. data that you communicate to us and/or our authorized agents, through various media and communication channels, whether face-to-face, by phone, in writing, through general business contact with you, through registrations, applications, surveys, and direct and indirect interactions with Sanofi. For example, data you provide to purchase or acquire our products or services, when you meet or communicate with us, when you post a message on a Sanofi bulletin board or comments thread, to register for scientific events, to participate in a patient support programme, to report an adverse event, to submit an online application, to submit your resume to us for employment purposes, to create an account on the Sites, or to contact us or send us a request for information.
  2. data that we collect following your interactions with the Sites, platforms, electronic or mobile applications and services through certain technologies, such as cookies;
  3. data from publicly available sources that we collect in accordance with Applicable Laws, e.g. data that is published by you, social media profiles, directories, signages;
  4. data that we obtain legally from third parties who are authorized to collect, use, transfer, disclose or process your personal data as authorized by you or in accordance with applicable laws, for example, when we may need to confirm contact or financial information or to verify the registration of healthcare professionals, or data provided by one of your healthcare professionals regarding an adverse experience in relation to one of our products.
Specific topics:

Cookies
The Sites may use a tracking technology called a “cookie”. A “cookie” is a small text file that a website can place on your computer’s hard drive in order, for example, to collect information about your activities on the Site, to track your preferences and selections, or to show you advertisements based on your interests, such as banner ads relating to Sanofi  products and services. Cookies may be placed on your computer by Sanofi or by another company or advertiser that Sanofi engages to provide services or advertising (a “third party cookie”). 

It is possible that these cookies could be used in combination with other information to identify you. Information stored in first party cookies associated with a Site will be transmitted back to us. Information stored in third party cookies may be transmitted to the party placing the cookie, so that they can deliver to you messages and advertisements based on your interests as you browse the Internet.

You may be able to opt out of third parties using cookies to deliver interest-based advertising to you by visiting www.aboutads.info/choices/ or https://www.networkadvertising.org/choices/. With most internet browsers, you can also erase cookies from your computer’s hard drive, block all cookies, block specific kinds of cookies, or even receive a warning before a cookie is placed on your system. Refer to your browser instructions or help button to learn more about cookies. You should be aware, however, that cookies might be necessary to provide you with certain features (e.g. customized delivery of information) available on the Sites.

Web Logs
The Sites may also automatically collect and store web log information relating to your computer and your visit, such as the name of the domain and host from which you access the Internet; the Internet address of the website from which you linked to a Site; the date and time you accessed a Site, how long you spent and which pages you visited; your computer's operating system and browser software; and your Internet protocol (IP) address. An IP address is a number assigned to your computer by your Internet Service Provider so you can access the Internet. This number may change each time you connect to the internet (“dynamic IP address”) or it may remain constant (“static IP address”). If you have an IP address, it is possible that this address could be used in combination with other information to identify you.

Pixel Tags
The Sites may also track your usage of the site through the use of pixel tags (also called clear gifs or web beacons). A pixel tag is a tiny graphic on a web page that is used to track pages viewed. Pixel tags tell the web site server information such as the IP address and browser type related to the visitor’s computer. Pixel tags may be placed in online advertisements that bring people to a Site and on different pages of our Sites. Web beacons provide us with information on how many times a page is opened and which information is consulted.

Social Plugins
The Sites may use social plugins (e.g., the Facebook “Like” button) to enable you to easily share information with others. When you visit the Sites, the operator of the social plugin may be able to place a cookie on your computer, enabling that operator to recognize individuals who have previously visited the Sites. If you are logged into the associated social media website (e.g., Facebook) while browsing on the Sites, the social plugin allows that social media website to receive information that you have visited the Site. The social plugin may also allow the social media website to share information about your activities on the Sites with other users of their social media website. For more information about the information shared via a particular social media plugin, you should refer to that social media site’s privacy statement.

Google Analytics and its advertising features
Some of the Sites use Google Analytics, a web analytics service provided by Google, Inc. (“Google”). Google Analytics and its advertising features use cookies to analyze use patterns and may collect information about your use of the Sites, including your IP address. Among the features of Google Analytics Advertising Features, we have implemented the following features:

  • Remarketing with Google Analytics to create audiences of visitors of the Sites and share them with our ads accounts and offer them, as part of our campaigns on the Google Search Network and Google Display Network, relevant ads focused on the actions they took during their visits.
  • Google Analytics Demographics and Interest Reporting to a) determine the distribution of the audience of the Sites by age, gender and interests, b) to improve the targeting of our advertising expenses, c) to create segments for our reports, and d) to create remarketing lists. 
  • Integrated services that require Google Analytics to collect data for advertising purposes, including the data collect by advertising cookies and device identifiers to maximize the benefits of these products by combining them and then sharing the data in each associated account.
  • We refer you to the aforementioned section of this Policy regarding how we and our advertisers use cookies (cookies of the Sites and cookies of third parties), including cookies from Google Analytics, and how you can opt out Google Analytics Advertising Features. We encourage you to use the Google Analytics Web Deactivation Add-on for this purpose. 
     

Sensitive personal data or clinical trial or research
In the case of sensitive personal data or a clinical trial or research, the collection of personal data will always require an explicit consent in compliance with the applicable laws, regulations and guidelines and the collection, use and disclosure of such personal data will be governed by the terms provided for in the consent.

Personal data relating to children
In some instances, we may collect personal data about children for the provision of our services, such as clinical activities or for patient support programs, with the consent of his/her parent or guardian. However, we do not otherwise knowingly solicit personal data from, or market to, children. If a parent or guardian becomes aware that his or her child has provided us with personal data, he or she should contact us as described in the “How to Contact Us” section below. We will take steps to delete such information from our database in accordance with applicable legal requirements.

Consent from third parties
In some circumstances you may have provided personal data relating to other individuals (such as your spouse, family members or friends) and in such circumstances you represent and warrant that you are authorised to provide their personal data to us and you have obtained their consent for their personal data to be processed and used in the manner as set forth in this Policy.

Links to Third-Party Websites
The Sites may contain links to third parties' websites. Please note that we are not responsible for the collection, use, maintenance, sharing, or disclosure of data and information by such third parties. If you provide information directly to such sites, the privacy policy and terms of service on those sites are applicable and we are not responsible for the information processing practices or privacy policies of such sites.

 

4. HOW WILL PERSONAL DATA BE USED?

Sanofi and its affiliates (and any third party who may be acting on our behalf) may collect, use, transfer, disclose, and/or process your personal data, for the following purposes (“Purposes”):

  • to allow us to communicate with you, including respond to your comments, requests and inquiries; to provide support for products and services; to provide you with important information, administrative information, required notices, and promotional materials; to send you news and information about our products, services, or brands and operations, educational materials on healthcare for and relevant to patients and physicians; to send you information or invitations to events, seminars, conferences, initiatives and promotions and talks which may be of interest to you; and to organise and manage professional events and congresses, including your participation in such events; to send you reminders on purchases and placements of orders for products; to request and/or remind you on scheduling of appointments;
  • to carry out our business operations, including to carry out marketing and sales; to register you as a customer; to provide you with access to Sanofi’s products and services; to process and deliver your order, including to manage payments, fees and charges, and collect and recover money owed to us; to assess and respond to your comments, requests or inquiries, applications, complaints, and feedback; to keep track of our interactions and meetings, such as when you contact us for information and support; to set up, develop, use and manage validation, analytics, CRM, data repository, data input, profiling, activity management, digital marketing, data processing and reporting tools, and other processing systems;
  • to provide patient support, healthcare support services, patient engagement and prescription information, including to provide, manage and administer patient support and homecare programs; and to manage claims, including insurance claims;
  • to organize and manage professional events and congresses, including your participation to such events;
  • to provide you access to online services, application and platforms, including to administer the Sites and keep them safe and secure; and to manage your online accounts;
  • to allow us to identify or authenticate you, including to provide or verify your credentials including via passwords, password hints, security information and questions, government-issued identification, healthcare professional number;
  • to personalize your experience when using our services, including to ensure that our services are presented in the way that best suits you, understand your professional and personal interests in our content, products and services or other content and adapt our content to your needs and preferences, present you products and offers tailored to you;
  • to comply with legal or regulatory obligations, including to monitor safety; to manage and report adverse events; to carry out prevention and investigatory activities; to document and publically disclose certain transfers of value made to healthcare professionals, healthcare organisations and patient organisations; and to carry out administrative formalities, registrations, declarations and audits;
  • to respond to legal requests, including from administrative and judicial authorities, in accordance with applicable laws; to comply with a subpoena, required registration, or legal process;
  • to protect our rights and interests, protect the health, safety, and security of Sanofi personnel, premises and property, including to carry out internal audits, asset management, system and other business controls, manage business administration (finance and accounting, fraud monitoring and prevention), maintain the security of our services and operations, allow us to pursue available remedies or limit the damages that we may incur as necessary, protect ourselves against possible fraudulent actions;
  • to improve and develop our products and services, carry out market or consumer studies, identify and analyze business and usage trend, to carry out profiling, develop content for our services, understand how you and/or your device interact with the Sites or digital tools, track and respond to safety concerns, determine the effectiveness of products and services; 
  • to conduct research and development, including to carry out clinical studies, registries and trials; to manage and validate the recruitment and participation of individuals in studies, trials and other operations; to analyse demographic data; to offer special programs, activities, trials, events and promotions via our services; and to carry out market and consumer studies;
  • to compile statistical data on the use of our products and services,  including to track the total number of visitors to each page of the Sites, how visitors navigate through the Sites and the domain names of visitor’s internet service providers for the purposes of evaluating and improving the Sites. 

5. WILL PERSONAL DATA BE TRANSFERRED OUTSIDE MALAYSIA?

Sanofi may transfer your personal data to our affiliates and authorized employees, agents and third parties (which may be within or outside Malaysia) for the Purposes. In particular, Sanofi may transfer your personal data to our oversea affiliate(s) where our information technology storage facilities and servers may be located. At all times, your personal data will be treated by Sanofi and our authorized employees, agents and third parties as confidential information.

Safeguards for international transfers of personal data: In cases where Sanofi needs to transfer personal data for the Purposes described above, it shall ensure that adequate safeguards, as required under applicable data protection legislation, will be implemented. In this respect and in particular, for intra-group transfers of personal data implemented for clinical studies and pharmacovigilance purposes, Sanofi has implemented and shall apply its “Binding Corporate Rules” validated by the EU Data Protection Authorities.

By accessing the Sites, providing your personal data to us and/or allowing our collection of your personal data, you consent to the transfer of your personal data out of Malaysia as described herein. 

6. HOW WILL PERSONAL DATA BE STORED?

Sanofi stores your personal data in secure operating environments, databases, and tools (within Malaysia or in server located outside Malaysia), which are only accessible to authorized Sanofi employees, agents and third parties. Sanofi undertakes to observe generally accepted industry standards and practices in the storage of your personal information.

We may also aggregate, pseudonymize or anonymize personal data to ensure that no personally identifiable information is communicated to third parties. However, please be aware that there is always some risk involved when submitting data over the Internet and that Sanofi cannot guarantee that the Sites are 100% safe from illegal tampering or “hacking.” Any data transmitted over the Internet may be at risk.

7. HOW LONG WILL PERSONAL DATA BE RETAINED?

We may retain your personal data for as long as it is necessary to fulfil the purpose for which it was collected, or as required or permitted by applicable laws. We will cease to retain your personal data, or remove the means by which the data can be associated with you, as soon as it is reasonable to assume that such retention no longer serves the purpose for which the personal data was collected, and is no longer necessary for legal or business purposes.

8. WHO WILL PERSONAL DATA BE SHARED WITH?

For the Purposes described above, we may disclose your personal data to the parties (within or outside Malaysia) as listed below, including but not limited to: -

  • Sanofi associated or affiliated companies for legitimate business purposes;
  • our selected partners such as sponsors of events and conferences, and professional or accreditation bodies or organizations, associations for accreditation in your favour pursuant to your attendance at any events organized or sponsored by Sanofi.
  • suppliers, distributors, service providers, agents or contractors  engaged by Sanofi or acting on Sanofi's behalf, who  provide website hosting, payment processing, order fulfilment, information technology, system administration and related infrastructure provision, printing, billing, customer service, healthcare professional validation, email delivery, data analysis, auditing, market research, digital monitoring, marketing, advertising, brand, communication and other services.
  • external advisors (e.g. lawyers, accountants, company secretary, auditors, insurers and brokers on a need to know basis for the purposes of providing their services or advice to us, etc.).
  • relevant government regulators, statutory boards or authorities or law enforcement agencies or industry regulators or any person to whom we are compelled or required to do so under law, to comply with any laws, rules, guidelines and regulations or schemes imposed by any governmental authority.
  • potential acquirers and other stakeholders in the event of potential, proposed or actual business transfer, whether in whole or in part, sale of business, disposal, acquisition, merger, spin-off, joint venture, assignment, reorganisation of Sanofi's business, assets or stock or similar transaction.
  • any other party to whom you authorise us to disclose your personal data to.
  • Sanofi may disclose aggregate, pseudonymized or anonymized data derived from personal data (but without identifiers that will disclose your identity) to third parties. Sanofi shall endeavor to cause such third parties to comply with Applicable Laws in the course of its engagement with Sanofi and require such third parties to use and protect your personal data consistent with this Policy. We will ensure that reasonable steps are taken by the above categories of parties to protect and/or maintain confidentiality of your information that we may disclose to them. 

    9. HOW CAN I EXERCISE MY RIGHTS?

    You can exercise your rights as provided by Applicable Laws. To that end, Sanofi informs you that you are entitled:

    • to apply for a copy of your personal data that Sanofi holds;
    • to correct your personal data should your personal data be inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date;
    • to limit or withdraw your consent to the processing of your personal data that Sanofi holds;
    • to lodge an inquiry or complaint with our Data Protection Officer.

    If you would like to exercise any of these rights, please contact us as described in the “How to Contact Us” section below and we will take necessary steps to respond as soon as possible. We may impose a fee for processing the aforesaid requests. You may also withdraw consent from receiving marketing messages about goods and services, including promotional information about Sanofi products from us by clicking on the “Unsubscribe” link provided to you in our email or text to you, however, unsubscribing will apply to direct marketing communications only as we may still need to communicate with you for other reasons, for example about your order of a product or service. 

    In respect of your right to access and/or correct your personal data, Sanofi has the right to refuse your requests to access and/or make any correction to your personal data for the reasons permitted under law.

    10. HOW TO CONTACT US?

    You may contact our Data Protection Officer if you have any enquiries or feedback on our personal data protection policies and procedures, or if you wish to make any request, in the following manner: Tel: +6037651 0800, Email: MYBN_privacy.officer@sanofi.com, Address: Unit TB-18-1, Level 18, Tower B, Plaza 33, No.1 Jalan Kemajuan, Seksyen 13, 46200 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia

    11. ACCURACY OF DATA

    We generally rely on personal data provided by you (or your authorised representative). In order to ensure that your personal data is current, complete and accurate, please update us if there are changes to your personal data by informing our Data Protection Officer in writing at the contact details provided.

    12. REVISION OF POLICY

    We may revise this Policy from time to time without any prior notice. The revised Policy will be available on this Site.You may determine if any such revision has taken place by referring to the date on which this Policy was last updated. We invite you to check this Policy periodically. By continuing to communicate with Sanofi, by continuing to use the Sites and/or providing your personal data to us or allowing our collection of your personal data, following the revisions to this Policy, this shall signify your acceptance of such revisions.  

    _____________________________________________________________________________________________________________

PANDUAN RINGKAS KANDUNGAN:

  1. APAKAH TUJUAN POLISI INI?
  2. APAKAH JENIS DATA PERIBADI YANG AKAN DIKUMPULKAN?
  3. BAGAIMANAKAH DATA PERIBADI AKAN DIKUMPULKAN?
  4. BAGAIMANAKAH DATA PERIBADI AKAN DIGUNAKAN?
  5. ADAKAH DATA PERIBADI AKAN DIPINDAHKAN KE LUAR MALAYSIA?
  6. BAGAIMANAKAH DATA PERIBADI AKAN DISIMPAN?
  7. BERAPA LAMAKAH DATA PERIBADI AKAN DISIMPAN?
  8. DENGAN SIAPAKAH DATA PERIBADI INI AKAN DIKONGSI?
  9. BAGAIMANAKAH SAYA BOLEH MELAKSANAKAN HAK-HAK SAYA?
  10. APAKAH CARA HUBUNGI KAMI? 
  11. KETEPATAN DATA
  12. PINDAAN POLISI INI 

1. APAKAH TUJUAN POLISI INI?

Polisi Privasi ini ("Polisi") menerangkan amalan dan tanggungjawab SANOFI-AVENTIS (MALAYSIA) SDN BHD dan sekutunya ("Sanofi" atau "kami") mengenai pengumpulan, penggunaan, penzahiran, pemprosesan dan pemindahan data peribadi yang berkaitan dengan orang yang berurusan dengan Sanofi, termasuk tanpa had, pesakit, pelanggan, termasuk individu yang meminta maklumat mengenai produk dan perkhidmatan kami, profesional penjagaan kesihatan, pengguna, pelawat dalam talian atau anggota laman web, laman media sosial, alat bantuan digital, sumber dalam talian, peranti mudah alih, aplikasi dan pelbagai platform lain yang berafiliasi atau berkaitan dengan kami ("Laman"), mengikuti Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia dan semua undang-undang dan peraturan yang terpakai untuk perlindungan data peribadi anda ("Undang-undang yang Terpakai") dan Polisi ini. Dalam keadaan tertentu, notis maklumat perlindungan data dan/atau borang persetujuan yang khusus, jika perlu, akan disampaikan kepada anda mengenai situasi tertentu di mana Sanofi dapat memproses data peribadi anda, dan menjelaskan dengan lebih terperinci bagaimana data peribadi anda akan diproses sehubungan dengan pemprosesan yang dimaksudkan.

DENGAN MENGAKSES LAMAN, MEMBERIKAN DATA PERIBADI ANDA KEPADA KAMI DAN/ATAU MEMBENARKAN PENGUMPULAN DATA PERIBADI OLEH KAMI, ANDA MENGESAHKAN BAHAWA ANDA TELAH MEMBACA, MEMAHAMI DAN MENYETUJUI TERMA DAN SYARAT YANG DINYATAKAN DI SINI, DAN ANDA BERSETUJU DENGAN PENGUMPULAN, PENGGUNAAN, PENZAHIRAN, PEMPROSESAN DAN/ATAU PEMINDAHAN DATA PERIBADI ANDA ANDA YANG TELAH ATAU AKAN DITERIMA ATAU DIKUMPULKAN OLEH SANOFI DENGAN CARA DAN UNTUK TUJUAN YANG DITETAPKAN DALAM POLISI INI.


Sekiranya terdapat konflik, ketakkonsistenan atau ketaksaan antara teks Bahasa Inggeris Polisi ini dan terjemahan bahasa lain daripadanya, teks Bahasa Inggeris akan mengatasi. Kecuali didefinisikan lain, definisi dalam Syarat Penggunaan akan terpakai untuk Notis ini.

2. APAKAH JENIS DATA PERIBADI YANG AKAN DIKUMPULKAN?

Data peribadi bermaksud apa-apa maklumat yang berkaitan dengan individu, yang memungkinkan pengenalpastian individu tersebut, baik secara langsung atau tidak langsung, seperti yang ditentukan oleh Undang-undang yang Terkapakai. Bergantung pada interaksi anda dengan kami, kami mungkin mengumpulkan kategori data peribadi berikut:

  • Data identiti, yang merangkumi nama, nama pengguna atau pengenal serupa, nama pengguna media sosial, tajuk, tarikh lahir, umur, jantina, bangsa dan etnik, gambar, dan rakaman audio dan visual. 
  • Data perhubungan, yang merangkumi alamat, e-mel, dan nombor telefon dan telefon bimbit.
  • Data profesional, yang merangkumi gelaran pekerjaan, tempat kerja, sejarah pekerjaan, pendidikan, alamat pekerjaan, bidang latihan dan kepakaran.
  • Data kewangan, yang merangkumi butiran akaun bank dan kad pembayaran.
  • Data transaksi, yang merangkumi maklumat mengenai pembayaran kepada dan daripada anda, dari penglibatan kami dengan mendapati perkhidmatan anda, dan maklumat produk dan perkhidmatan lain yang telah anda beli atau perolehi daripada kami, termasuk nombor akaun pelanggan.
  • Data teknikal, yang merangkumi alamat protokol internet (IP), data log masuk, jenis dan versi pelayar, tetapan dan lokasi zon waktu, jenis dan versi sambungan pelayar, sistem operasi dan platform, dan teknologi lain di peranti yang anda gunakan untuk mengakses Laman.
  • Data profil, yang merangkumi nama pengguna dan kata laluan, pembelian atau pesanan yang dibuat oleh anda, dan minat, pilihan, maklumbalas dan respons tinjauan anda.
  • Data penggunaan, yang merangkumi maklumat tentang bagaimana anda menggunakan Laman, produk dan perkhidmatan kami.
  • Data kesihatan, yang merangkumi maklumat mengenai kesihatan anda, penyakit yang mungkin anda miliki, ubat-ubatan yang mungkin anda ambil, kesan buruk yang mungkin anda alami, dan data genetik dan biometrik.
  • Data kepercayaan dan minat, yang merangkumi perincian mengenai kepercayaan agama, falsafah, pendapat politik, hobi dan minat anda.
  • Data pemasaran dan komunikasi, yang merangkumi pilihan anda untuk menerima komunikasi pemasaran dari kami dan pihak ketiga kami dan pilihan komunikasi anda.

Sekiranya dinyatakan, adalah wajib untuk memberikan data peribadi anda kepada kami supaya kami boleh memproses data anda berkaitan dengan Tujuan (didefiniskan di bawah) tertentu. Sekiranya anda menolak untuk memberikan data peribadi wajib tersebut, kami mungkin tidak dapat berinteraksi dengan anda, termasuk untuk berkomunikasi dengan anda atau memberikan maklumat yang anda perlukan.

3. BAGAIMANAKAH DATA PERIBADI AKAN DIKUMPULKAN?

Sanofi mengumpulkan dan memproses data peribadi sama ada melalui pekerjanya atau pihak ketiga yang diberi kuasa yang bertindak bagi pihak kami. Selain daripada data peribadi yang anda telah serahkan secara langsung kepada kami atau membenarkan kami mengumpulkan seperti yang dinyatakan dalam Laman, Sanofi dapat mengumpulkan dan memproses data peribadi anda dari pelbagai sumber:

  1. data yang anda sampaikan kepada kami dan/atau ejen kami yang sah, melalui pelbagai saluran media dan komunikasi, sama ada secara bersemuka, melalui telefon, secara bertulis, melalui hubungan perniagaan umum dengan anda, melalui pendaftaran, aplikasi, tinjauan, dan interaksi langsung dan tidak langsung dengan Sanofi. Sebagai contoh, data yang anda berikan untuk membeli atau memperolehi produk atau perkhidmatan kami, ketika anda bertemu atau berkomunikasi dengan kami, ketika anda menghantar mesej di papan buletin Sanofi atau utas komen, untuk mendaftar untuk acara ilmiah, untuk mengambil bahagian dalam program sokongan pesakit, untuk laporkan kejadian buruk, untuk mengajukan permohonan dalam talian, untuk membuat akaun di Laman, atau untuk menghubungi kami atau mengirimkan permintaan maklumat kepada kami.
     
  2. data yang kami kumpulkan mengikuti interaksi anda dengan laman web, platform, aplikasi dan perkhidmatan kami melalui teknologi tertentu, seperti kuki;
  3. data dari sumber yang tersedia untuk umum yang kami kumpulkan mengikuti Undang-undang yang Terpakai, seperti data yang diterbitkan oleh anda, profil media sosial, direktori, papan tanda;
  4. data yang kami peroleh secara sah dari pihak ketiga yang diberi kuasa untuk mengumpulkan, menggunakan, memindahkan, menzahirkan atau memproses data peribadi anda sebagaimana yang diizinkan oleh anda atau mengikuti undang-undang yang terpakai, misalnya, ketika kami mungkin perlu u mengesahkan maklumat hubangan atau kewangan atau untuk mengesahkan pendaftaran profesional penjagaan kesihatan.
Topik khusus:

Kuki
Laman Sanofi mungkin menggunakan teknologi pelacakan yang disebut "kuki". "Kuki" adalah fail teks kecil yang boleh diletakkan oleh laman web di cakera keras komputer anda, misalnya, untuk mengumpulkan maklumat mengenai aktiviti anda di Laman, untuk melacak pilihan dan pilihan anda, atau untuk menunjukkan kepada anda iklan berdasarkan minat, seperti iklan sepanduk yang berkaitan dengan produk dan perkhidmatan Sanofi. Kuki boleh diletakkan di komputer anda oleh Sanofi atau oleh syarikat atau pengiklan lain yang Sanofi terlibat untuk memberikan perkhidmatan atau iklan ("kuki pihak ketiga").

Ada kemungkinan kuki ini dapat digunakan bersama dengan maklumat lain untuk mengenal pasti anda. Maklumat yang disimpan dalam kuki pihak pertama yang dikaitkan dengan Laman akan dihantar kembali kepada kami. Maklumat yang disimpan dalam kuki pihak ketiga dapat dikirimkan ke pihak yang menempatkan kuki, sehingga mereka dapat menyampaikan kepada anda pesan dan iklan berdasarkan minat anda semasa anda melayari Internet.

Anda mungkin dapat memilih untuk tidak memilih pihak ketiga menggunakan kuki untuk menyampaikan iklan berdasarkan minat kepada anda dengan melayari www.aboutads.info/choices/ atau https://www.networkadvertising.org/choices/. Dengan kebanyakan penyemak imbas internet, anda juga dapat menghapus kuki dari cakera keras komputer anda, menyekat semua kuki, menyekat jenis kuki tertentu, atau bahkan menerima amaran sebelum kuki diletakkan di sistem anda. Rujuk arahan penyemak imbas anda atau butang bantuan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kuki. Anda harus sedar, bagaimanapun, bahawa kuki mungkin diperlukan untuk memberi anda ciri-ciri tertentu (misalnya penyampaian maklumat yang disuaikan) yang terdapat di Laman.

Log Web
Laman juga secara automatik dapat mengumpulkan dan menyimpan maklumat log web yang berkaitan dengan komputer dan lawatan anda, seperti nama domain dan hos dari mana anda mengakses Internet; alamat Internet dari laman web yang anda pautkan ke Laman; tarikh dan masa anda mengakses Laman , berapa lama anda menghabiskan dan halaman mana yang anda lawati; sistem operasi komputer dan perisian penyemak imbas anda; dan alamat protokol Internet (IP) anda. Alamat IP adalah nombor yang diberikan ke komputer anda oleh Penyedia Perkhidmatan Internet anda supaya anda dapat mengakses Internet. Nombor ini mungkin berubah setiap kali anda menyambung ke internet ("alamat IP dinamik") atau mungkin tetap tetap ("alamat IP statik"). Sekiranya anda mempunyai alamat IP, ada kemungkinan alamat ini dapat digunakan bersama dengan maklumat lain untuk mengenali anda.

Teg Pixel
Laman juga dapat melacak penggunaan laman web anda melalui penggunaan tag piksel (juga disebut gif jelas atau suar web). Tag piksel adalah grafik kecil di laman web yang digunakan untuk mengesan halaman yang dilihat. Tag Pixel memberitahu maklumat pelayan laman web seperti alamat IP dan jenis penyemak imbas yang berkaitan dengan komputer pelawat. Tag piksel boleh diletakkan dalam iklan dalam talian yang membawa orang ke Laman dan di halaman dalam Laman yang berbeza. Web beacon memberi kita maklumat mengenai berapa kali halaman dibuka dan maklumat mana yang dirujuk.

Pemalam Sosial
Laman kami mungkin menggunakan pemalam sosial (misalnya, Butang "Suka" Facebook) untuk membolehkan anda berkongsi maklumat dengan orang lain dengan mudah. Semasa anda melayari Laman, pengendali pemalam sosial mungkin dapat meletakkan kuki di komputer anda, yang membolehkan pengendali tersebut mengenali individu yang pernah mengunjungi Laman sebelum ini. Sekiranya anda log masuk ke laman web media sosial yang berkaitan (misalnya, Facebook) semasa melayari Laman, pemalam sosial membenarkan laman web media sosial tersebut untuk menerima maklumat yang anda telah lawati Laman. Plugin sosial juga membolehkan laman web media sosial berkongsi maklumat mengenai aktiviti anda di Laman dengan pengguna laman web media sosial mereka yang lain. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai maklumat yang dikongsi melalui pemalam media sosial tertentu, anda harus merujuk kepada pernyataan privasi laman media sosial itu.

Google Analytics dan ciri pengiklanannya
Sebilangan Laman kami menggunakan Google Analytics, sebuah perkhidmatan analisis web yang disediakan oleh Google, Inc. (“Google”). Google Analytics dan ciri periklanannya menggunakan kuki untuk menganalisis corak penggunaan dan mungkin mengumpulkan maklumat mengenai penggunaan Laman oleh anda, termasuk alamat IP anda. Di antara ciri Ciri Iklan Google Analytics, kami telah menerapkan ciri berikut:

  • Pemasaran ulang dengan Google Analytics untuk membuat khalayak pengunjung Laman dan membagikannya dengan akaun iklan kami dan menawarkannya, sebagai sebahagian daripada kempen kami di Rangkaian Carian Google dan Rangkaian Paparan Google, iklan yang relevan yang difokuskan pada tindakan yang mereka lakukan selama kunjungan mereka.
  • Demografi Google dan Pelaporan Minat untuk a) menentukan pengedaran khalayak Laman mengikut umur, jantina dan minat, b) untuk meningkatkan penyasaran perbelanjaan iklan kami, c) membuat segmen untuk laporan kami, dan d) untuk buat senarai pemasaran semula.
  • Perkhidmatan bersepadu yang memerlukan Google Analytics mengumpulkan data untuk tujuan pengiklanan, termasuk data yang dikumpulkan dengan mengiklankan kuki dan pengecam peranti untuk memaksimumkan manfaat produk ini dengan menggabungkannya dan kemudian berkongsi data di setiap akaun yang berkaitan.
  • Kami merujuk anda ke bahagian Polisi ini yang disebutkan sebelumnya mengenai bagaimana kami dan pengiklan kami menggunakan kuki (kuki laman web kami dan kuki pihak ketiga), termasuk kuki dari Google Analytics, dan bagaimana anda boleh menyisih dari Ciri Iklan Google Analytics. Kami menganjurkan anda untuk menggunakan Tambahan Google Deactivation Web untuk tujuan ini.

Data peribadi sensitive dan ujian atau penyelidikan klinikal
Dalam kes data peribadi sensitive atau ujian atau penyelidikan klinikal, pengumpulan data peribadi akan selalu memerlukan persetujuan secara nyata mengikuti undang-undang, peraturan dan panduan yang terpakai dan pengumpulan, penggunaan dan penzahiran data peribadi tersebut akan diatur oleh syarat-syarat yang diperuntukkan dalam persetujuan.

Data peribadi yang berkaitan dengan kanak-kanak
Dalam beberapa keadaan, kami mungkin mengumpulkan data peribadi mengenai anak-anak untuk penyediaan perkhidmatan kami, seperti aktiviti klinikal atau untuk program sokongan pesakit, dengan persetujuan ibu bapa atau penjaganya. Namun, kami dengan sengaja tidak meminta data peribadi dari, atau memasarkan kepada, anak-anak. Sekiranya ibu bapa atau penjaga menyedari bahawa anaknya telah memberikan data peribadi kepada kami, dia harus menghubungi kami seperti yang dijelaskan dalam bahagian "Cara Menghubungi Kami" di bawah. Kami akan mengambil langkah untuk menghapus maklumat tersebut dari pangkalan data kami mengikuti syarat undang-undang yang terpakai.

Persetujuan daripada pihak ketiga
Dalam beberapa keadaan, anda mungkin telah memberikan data peribadi yang berkaitan dengan individu lain (seperti pasangan anda, ahli keluarga atau rakan anda) dan dalam keadaan seperti itu, anda mewakili dan menjamin bahawa anda diberi kuasa untuk memberikan data peribadi mereka kepada kami dan anda telah mendapat persetujuan mereka untuk data peribadi mereka untuk diproses dan digunakan dengan cara yang dinyatakan dalam Polisi ini.

Pautan ke Laman Web Pihak Ketiga
Laman mungkin mengandungi pautan ke laman web pihak ketiga. Harap maklum bahawa kami tidak bertanggung jawab atas pengumpulan, penggunaan, penyelenggaraan, pengahigan, atau penzahiran data dan maklumat oleh pihak ketiga tersebut. Sekiranya anda memberikan maklumat secara langsung ke laman web tersebut, dasar privasi dan syarat perkhidmatan di laman web tersebut terpakai dan kami tidak bertanggungjawab terhadap amalan pemprosesan maklumat atau dasar privasi laman web tersebut.

4. BAGAIMANAKAH DATA PERIBADI AKAN DIGUNAKAN?

Sanofi dan sekutunya (dan mana-mana pihak ketiga yang mungkin bertindak bagi pihak kami) boleh mengumpulkan, menggunakan, memindahkan, menzahirkan dan/atau memproses data peribadi anda, untuk tujuan berikut ("Tujuan"):

  • untuk membolehkan kami berkomunikasi dengan anda, termasuk menjawab komen, permintaan dan pertanyaan anda; untuk memberi sokongan untuk produk dan perkhidmatan; untuk memberi anda maklumat penting, maklumat pentadbiran, notis yang diperlukan, dan bahan promosi; untuk menghantar berita dan maklumat mengenai produk, perkhidmatan, atau jenama dan operasi kami, bahan pendidikan mengenai penjagaan kesihatan dan berkaitan dengan pesakit dan doktor; untuk menghantar maklumat atau jemputan kepada anda untuk acara, seminar, persidangan, inisiatif dan promosi serta ceramah yang mungkin menarik bagi anda; dan untuk mengatur dan menguruskan acara dan kongres profesional, termasuk penyertaan anda dalam acara seperti itu; untuk menghantar peringatan kepada anda mengenai pembelian dan penempatan pesanan untuk produk; untuk meminta dan/atau mengingatkan anda mengenai jadual janji temu;
  • untuk menjalankan operasi perniagaan kami, termasuk untuk menjalankan pemasaran dan penjualan; untuk mendaftarkan anda sebagai pelanggan; untuk memberi anda akses kepada produk dan perkhidmatan Sanofi; untuk memproses dan menghantar pesanan anda, termasuk menguruskan pembayaran, yuran dan caj, dan mengumpulkan dan mendapatkan wang yang terhutang kepada kami; untuk menilai dan bertindak balas terhadap komen, permintaan atau pertanyaan, permohonan, aduan, dan maklum balas anda; untuk mengawasi interaksi dan pertemuan kami, seperti ketika anda menghubungi kami untuk mendapatkan maklumat dan sokongan; untuk mengatur, mengembangkan, menggunakan dan menguruskan pengesahan, analitik, CRM, repositori data, input data, profil, pengurusan aktiviti, pemasaran digital, pemprosesan data dan alat pelaporan, dan sistem pemprosesan lain;
  • untuk memberikan sokongan pesakit, perkhidmatan sokongan penjagaan kesihatan, keterlibatan pesakit dan maklumat preskripsi, termasuk untuk menyediakan, mengurus dan mentadbir program sokongan dan rawatan di rumah pesakit; dan untuk menguruskan tuntutan, termasuk tuntutan insurans;
  • untuk mengatur dan menguruskan acara dan kongres profesional, termasuk penyertaan anda dalam acara tersebut;
  • untuk memberi anda akses kepada perkhidmatan, aplikasi dan platform dalam talian, termasuk untuk mentadbir Laman dan memastikannya selamat dan terjamin; dan untuk menguruskan akaun dalam talian anda; 
  • untuk membolehkan kami mengenal pasti atau mengesahkan anda, termasuk memberikan atau mengesahkan bukti kelayakan anda termasuk melalui kata laluan, petunjuk kata laluan, maklumat keselamatan dan pertanyaan, pengenalan diri yang dikeluarkan oleh kerajaan, nombor profesional penjagaan kesihatan;
  • untuk memperibadikan pengalaman anda semasa menggunakan perkhidmatan kami, termasuk untuk memastikan bahawa perkhidmatan kami disajikan dengan cara yang paling sesuai untuk anda, memahami kepentingan profesional dan peribadi anda dalam kandungan, produk dan perkhidmatan kami atau kandungan lain dan menyesuaikan kandungan kami dengan keperluan anda dan pilihan, mempersembahkan produk dan tawaran yang sesuai untuk anda;
  • untuk mematuhi kewajiban undang-undang atau peraturan, termasuk untuk memantau keselamatan; untuk mengurus dan melaporkan kejadian buruk; untuk menjalankan aktiviti pencegahan dan penyiasatan; untuk mendokumentasikan dan menzahirkan secara terbuka pemindahan nilai tertentu yang dibuat kepada profesional penjagaan kesihatan, organisasi penjagaan kesihatan dan organisasi pesakit; dan untuk melaksanakan formaliti pentadbiran, pendaftaran, pernyataan dan audit;
  • untuk membalas permintaan hukum, termasuk dari pihak berkuasa administratif dan kehakiman, mengikuti undang-undang yang terpakai; untuk mematuhi sepina, pendaftaran yang diperlukan, atau proses undang-undang;
  • untuk melindungi hak dan kepentingan kami, melindungi kesihatan, keselamatan, dan keselamatan personel, premis dan harta tanah Sanofi, termasuk untuk menjalankan audit dalaman, pengurusan aset, sistem dan kawalan perniagaan lain, menguruskan pentadbiran perniagaan (kewangan dan perakaunan, penipuan pemantauan dan pencegahan), menjaga keselamatan perkhidmatan dan operasi kami, memungkinkan kami untuk mendapatkan penyelesaian yang ada atau mengehadkan gantirugi yang mungkin kami alami, melindungi diri daripada kemungkinan tindakan penipuan;
  • untuk memperbaiki dan membangunkan produk dan perkhidmatan kami,  menjalankan kajian pasaran atau pengguna, mengenal pasti dan menganalisis perniagaan dan trend penggunaan, untuk menjalankan profil, mengembangkan kandungan untuk perkhidmatan kami, memahami bagaimana anda dan/atau peranti anda berinteraksi dengan Laman atau alat digital kami, mengesan dan bertindak balas terhadap masalah keselamatan, menentukan keberkesanan produk dan perkhidmatan;
  • untuk menjalankan penyelidikan dan pembangunan, termasuk menjalankan kajian klinikal, daftar dan percubaan; untuk mengurus dan mengesahkan pengambilan dan penyertaan individu dalam kajian, percubaan dan operasi lain; untuk menganalisis data demografi; untuk menawarkan program, aktiviti, percubaan, acara dan promosi khas melalui perkhidmatan kami; dan untuk menjalankan kajian pasaran dan pengguna;
  • untuk mengumpulkan data statistik mengenai penggunaan produk dan perkhidmatan kami termasuk untuk mengesan jumlah pengunjung ke setiap halaman Laman, bagaimana pelawat melayari Lamandan nama domain penyedia perkhidmatan internet pelawat untuk tujuan penilaian dan memperbaiki Laman . 

5. ADAKAH DATA PERIBADI AKAN DIPINDAHKAN KE LUAR MALAYSIA?

Sanofi mungkin memindahkan data peribadi anda kepada sekutu kami dan pekerja, ejen dan pihak ketiga kami yang sah (yang mungkin berada di dalam atau di luar Malaysia) untuk Tujuan. Khususnya, Sanofi boleh memindahkan data peribadi anda ke afiliasi luar negara kami di mana kemudahan dan pelayan penyimpanan teknologi maklumat kami mungkin berada. Setiap masa, data peribadi anda akan dianggap oleh Sanofi dan pekerja, ejen dan pihak ketiga kami yang sah sebagai maklumat sulit.

Perlindungan untuk pemindahan data peribadi antarabangsa: Dalam kes di mana Sanofi perlu memindahkan data peribadi untuk Tujuan yang dijelaskan di atas, ia harus memastikan bahawa perlindungan yang memadai, seperti yang diperlukan di bawah undang-undang perlindungan data yang terpakai, akan dilaksanakan. Dalam hal ini dan khususnya, untuk pemindahan data peribadi intra-kumpulan yang dilaksanakan untuk tujuan kajian klinikal dan farmakovigilance, Sanofi telah melaksanakan dan akan menerapkan "Peraturan Perusahaan yang Mengikat" yang disahkan oleh Pihak Berkuasa Perlindungan Data EU.

Dengan mengakses Laman, memberikan data peribadi anda kepada kami dan/atau membenarkan pengumpulan data peribadi anda, anda bersetuju untuk memindahkan data peribadi anda ke luar Malaysia seperti yang dijelaskan di sini.

6. BAGAIMANAKAH DATA PERIBADI AKAN DISIMPAN?

Sanofi menyimpan data peribadi anda dalam persekitaran, pangkalan data dan alatan operasi yang selamat (di lokasi Malaysia atau pelayan yang terletak di luar Malaysia) yang hanya boleh diakses oleh kakitangan Sanofi, agensi dan pihak ketiga yang dibenarkan. Sanofi memberi akujani akan mematuhi standard dan amalan industri yang diterima pakai secara amnya berkaitan penyimpanan data peribadi anda. 

Kami juga boleh mengagregasi, menggunakan nama samaran atau anonimisasi data peribadi untuk memastikan bahawa tidak ada maklumat yang mengenalkan diri yang disampaikan kepada pihak ketiga. Namun, perlu diketahui bahawa selalu ada beberapa risiko yang terlibat ketika mengirimkan data melalui Internet dan Sanofi tidak dapat menjamin bahawa Laman adalah 100% selamat dari gangguan haram atau "peretasan" Segala data yang dihantar melalui Internet mungkin berisiko.

7. BERAPA LAMAKAH DATA PERIBADI AKAN DISIMPAN?

Kami mungkin akan menyimpan data peribadi anda selama yang diperlukan bagi memenuhi tujuan pengumpulannya, atau sebagaimana yang dikehendaki atau dibenarkan oleh undang-undang terpakai. Kami tidak lagi akan menyimpan data peribadi anda, atau menghapuskan kaedah yang boleh mengaitkan data tersebut dengan anda, sebaik sahaja ia wajar untuk mengandaikan bahawa penyimpanan sedemikian tidak lagi memenuhi tujuan pengumpulan data peribadi itu, dan ia tidak lagi diperlukan untuk tujuan undang-undang atau perniagaan. 

8. DENGAN SIAPAKAH DATA PERIBADI INI AKAN DIKONGSI?

Untuk Tujuan yang dijelaskan di atas, kami mungkin menzahirkan data peribadi anda kepada pihak (dalam atau luar Malaysia) seperti yang disenaraikan di bawah, termasuk tetapi tidak terhad kepada: 

  • Syarikat bersekutu atau gabungan Sanofi untuk tujuan perniagaan yang sah.
  • rakan kongsi kami yang terpilih (seperti penaja acara dan persidangan, dan badan atau organisasi profesional atau akreditasi, persatuan untuk akreditasi memihak kepada anda berdasarkan kehadiran anda di mana-mana acara yang dianjurkan atau ditaja oleh Sanofi.
  • pembekal, pengedar, penyedia perkhidmatan, ejen atau kontraktor yang dilantik oleh Sanofi atau bertindak atas nama Sanofi, yang menyediakan hosting laman web, pemprosesan pembayaran, pemenuhan pesanan, teknologi maklumat, pentadbiran sistem dan penyediaan infrastruktur yang berkaitan, percetakan, penagihan, perkhidmatan pelanggan, penjagaan kesihatan pengesahan profesional, penghantaran e-mel, analisis data, pengauditan, penyelidikan pasaran, pemantauan digital, pemasaran, pengiklanan, jenama, komunikasi dan perkhidmatan lain.
  • penasihat luaran (mis. peguam, akauntan, setiausaha syarikat, juruaudit, penanggung insurans dan broker yang perlu mengetahui asas untuk tujuan memberikan perkhidmatan atau nasihat mereka kepada kami, dan lain-lain.).
  • pengawal selia pemerintah yang relevan, lembaga undang-undang atau pihak berkuasa atau agensi penguatkuasaan undang-undang atau pengawal selia industri atau setiap orang yang kami terpaksa atau diminta untuk melakukannya di bawah undang-undang, untuk mematuhi undang-undang, peraturan, panduan dan peraturan atau skema yang dikenakan oleh pemerintah mana pun kuasa.
  • pengambilalihan yang berpotensi dan pihak berkepentingan yang lain sekiranya berlaku pertukaran perniagaan yang berpotensi, dicadangkan atau sebenar, sama ada secara keseluruhan atau sebahagian, penjualan perniagaan, pelupusan, pemerolehan, penggabungan, pemisahan, usaha sama, penugasan, penyusunan semula perniagaan Sanofi, aset atau stok atau transaksi serupa.
  • mana-mana pihak lain yang anda beri kebenaran kepada kami untuk menzahirkan data peribadi anda.

Sanofi boleh menzahirkan data agregat, nama samaran atau tanpa nama yang berasal dari data peribadi (tetapi tanpa pengecam yang akan menzahirkan identiti anda) kepada pihak ketiga. Sanofi akan berusaha untuk menyebabkan pihak ketiga tersebut mematuhi Undang-undang yang Terpakai semasa penglibatan dengan Sanofi dan menghendaki pihak ketiga tersebut untuk menggunakan dan melindungi data peribadi anda selaras dengan Polisi ini. Kami akan memastikan bahawa langkah wajar diambil oleh kategori pihak di atas untuk melindungi dan/atau menjaga kerahsiaan maklumat anda yang mungkin kami zahirkan kepada mereka.

9. BAGAIMANAKAH SAYA BOLEH MELAKSANAKAN HAK-HAK SAYA?

 

Anda boleh menuntut hak anda seperti yang tertakluk pada Undang-Undang yang Terpakai. Justeru, Sanofi memaklumkan anda berhak atas:

 

  •  memohon salinan data peribadi anda yang dimiliki Sanofi;
  •  membetulkan data peribadi anda jika tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak dikemas kini;
  •   mengehadkan atau menarikbalik persetujuan anda untuk memproses data peribadi anda yang dimiliki Sanofi;
  •  membuat pertanyaan atau aduan dengan Pegawai Perlindungan Data kami. 

Sekiranya anda ingin menggunakan hak-hak ini, silakan hubungi kami seperti yang dijelaskan di bahagian "Cara Menghubungi Kami" di bawah dan kami akan mengambil langkah yang diperlukan untuk bertindak balas secepat mungkin. Kami mungkin mengenakan bayaran untuk memproses permintaan tersebut di atas. Anda juga boleh menarik persetujuan daripada menerima pesanan pemasaran mengenai barang dan perkhidmatan, termasuk maklumat promosi mengenai produk Sanofi dari kami dengan mengklik pada pautan "Berhenti berlangganan" yang diberikan kepada anda dalam e-mel atau teks kami kepada anda, namun, perhentian pelangganan akan berlaku untuk komunikasi pemasaran langsung hanya kerana kami mungkin masih perlu berkomunikasi dengan anda untuk alasan lain, misalnya mengenai pesanan produk atau perkhidmatan anda.

Berkenaan dengan hak anda untuk mengakses dan/atau membetulkan data peribadi anda, Sanofi berhak untuk menolak permintaan anda untuk mengakses dan/atau membuat pembetulan terhadap data peribadi anda atas alasan yang dibenarkan di bawah undang-undang.

 

10. APAKAH CARA HUBUNGI KAMI? 

 

Anda boleh menghubungi Pegawai Perlindungan Data kami sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau maklum balas mengenai dasar dan prosedur perlindungan data peribadi kami, atau jika anda ingin membuat sebarang permintaan, melalui butiran berikut: Tel: +6037651 0800, Emel: MYBN_privacy.officer@sanofi.com, Alamat: Unit TB-18-1, Level 18, Tower B, Plaza 33, No.1 Jalan Kemajuan, Seksyen 13, 46200 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia 

 

11. KETEPATAN DATA

Secara amnya, kami bergantung pada data peribadi yang telah diberikan oleh anda (atau wakil sah anda). Bagi memastikan data peribadi anda sentiasa dikemas kini, lengkap dan tepat, sila beritahu kami sekiranya terdapat sebarang perubahan terhadap data peribadi anda dengan memaklumkan kepada Pegawai Perlindungan Data kami secara bertulis melalui butiran hubungan yang tertera.

12. PINDAAN POLISI INI

Kami mungkin meminda semula Polisi ini dari semasa ke semasa tanpa pemberitahuan terlebih dahulu. Polisi yang dipinda akan tersedia di Laman ini. Anda boleh menentukan apakah pindaan tersebut telah dilakukan dengan merujuk pada tarikh terakhir Polisi ini dikemaskini. Kami menjemput anda untuk menyemak Polisi ini secara berkala. Dengan terus berkomunikasi dengan Sanofi, dengan terus menggunakan Laman dan/atau memberikan data peribadi anda kepada kami atau membenarkan pengumpulan data peribadi anda, selepas pindaan Polisi ini, ini akan menandakan penerimaan anda terhadap pindaan tersebut.